fbpx

Hoiatus – must reede!

 

Selle nädala võtmeküsimusele, kas jälle must reede, tuleb paratamatult jaatavalt vastata. Jah, see vastuoluline “püha”, mida samalajal nii oodatakse kui ka põlatakse on jälle käes ning täpselt sama paratamatult tuleb mustast reedest taaskord kirjutada. Mis tegelikult on ju tore? Teadlikust tarbimisest räägime niigi aastaringselt ning kui ostlemisele on pühendatud terve kalendripäev, miks mitte uuesti toonitada ostlemise vastutustundlikku ja jätkusuutlikku külge. Isegi kui ei tunne selle päevaga mitte vähimatki sidet, oleks väär arvata, et meie otsustest midagi ei muutu või et peaksime pisendama oma panust rõivatööstuse saastavale teguviisile. Igal brändil on kaal ja seejuures ka moraalne kohustus oma auditiooriumiga tarbimise teemadel rääkida. 

 

 

Kõige jätkusuutlikum rõivaese on see, mis teil juba garderoobis on, ehk enne igat uut ostu tuleb mõelda, milleks mul seda vaja läheb. Võibolla on targem viia vana kampsun parandusse enne kui uus soetada. Võibolla saab pidulikku kleiti või ülikonda üheks õhtuks rentida, mitte ühekordselt osta. Iga ost on vastutus ning iga rõivas on disainitud sellele, kel seda vaja läheb, mitte sellele, kes esimesena poodi jõuab.

Iga ost on vastutus ning iga rõivas on disainitud sellele, kel seda vaja läheb, mitte sellele, kes esimesena poodi jõuab.

Vastutamise esimeseks eelduseks on rõiva tootmisprotsessiga kursis olemine, ehk teadmine, kus on riided valmistatud, kes on riided valmistanud ning milliseid materjale on kasutatud, ning isegi kui muu ei huvita, siis protsessiga kursis olles vähemalt tead, kuhu sinu raha läheb. Järgmine kord kui mõni toode tundub kahtlaselt odav või uskumatult kallis, küsi toote tausta kohta ja mõtle, millised väärtused sind kõnetavad.

Ja otseloomulikult taaskasutus! Taaskasutus on Ilmselt samasugune musta reede masti teema, mis riiete puhul jaguneb kahte leeri. Nendele inimestele, kelle jaoks eiteakelle poolt kantud riided on ebameeldivad, soovitame vaadata enda perekonna garderoobi või miks mitte, ka sõprade garderoobi ja mõnele hästi unustatud vanale esemele uus tuul sisse puhuda. Just ükspäev mõtlesime, et mood on ikka naljakas – kuidas saavad täiesti tavalised Espaki tööriided olla valdavast enamusest maailmamoest trendikamad? Loodame, et selle mõttega jääb nüüd lapsele üks Zara särk ostmata ja üks rõõmsameelne vanaisa ühest oma vanast töösärgist ilma.

Kui kõige eelneva peale mõelda, pole üldse vahet kas bränd teeb mustal reedel allahindlusi või mitte, sest teadliku tarbimise põhimõtted on päriselt olulised terve aasta ja edasi. Toetame kodumaist ja tarbime targalt!

 

 

Loe meie brändi kohta pikemalt