fbpx

Räägime dressipluusist, aga mõtted on pusas

Hästi meeldiv on kujutada, kuidas indoeuroopa keeli kõnelevad inimesed soovivad head välja näha ning teha ratsionaalseid ja mugavaid moevalikuid, kanda näiteks sweatshirti, ning siis tuleb üks eestlane ja koplimenteerib tema pusa. Vestlus võib areneda läbi erinevate puntrate defineerimise, juuksepusade ja vogelnestide, tagasi sõbralikku leppimisse, kus saadakse aru, et nimetagem dressipluusi kuidas tahame, kanname seda siiski palju ja ühtemoodi. 

 

 

 

Pusad tulid pilti mõistagi tänu sportlastele, ning pisut veider isegi mõelda, et nii tavapärase toote on keegi kunagi leiutanud. No jah, keegi ometi leiutas ka ratta ja ukse ja akna ning pagan teab, keda ma voodis magamise leiutamise pärast tänama pean. Pusadega on sellesmõttes lihtsam. Teadaolevalt leiutas puuvillase dressipluusi 1926. aastal jalgpallur Benjamin Russell, kes soovis leida alternatiivi torkivatele villastele spordikampsunitele. Õigem oleks vast öelda, et tema idee oli asjad teismoodi kokku panna, kuna puuvilla koguti juba 4000 aastat enne Kristust ja spordikampsuni lõige oli olemas ka enne Russellit. Olgu, ei soovi tema leiutist pisendada – Russell leiutas dressipluusi! Uudistoode oli hingav ja õhuline, ilma kraeta ja lohvakas üle pea tõmmatav kampsun, ning mis veel, Benjamin Russelli ja tema perekonna ärist on tänaseks saanud tõeline spordimaailma hiid Russell Athletic Co.

“Teadaolevalt leiutas puuvillase dressipluusi 1926. aastal jalgpallur Benjamin Russell, kes soovis leida alternatiivi torkivatele villastele spordikampsunitele.”

Puuvillased pusad levisid spordimaailmas kiiresti, aga laiatarbekaubaks said tükkmaad hiljem. Pärast Teise maailmasõjaaegset rasketööstuse võidukäiku sai puuvillatootmine taas 50ndatel hoo sisse. Hüpates üle kõikvõimalikest triiksärkidest, trikotaažkleitidest ja toppidest, leidis pusa moemaailmas koha alles 70ndatel, mil kassahittideks saanud filmid Rocky ja Grease populariseerisid dressipluusi, kuid mitte ainult. Need lõid tootele ka kaks väga erinevat imagot, mis püsivad tänaseni. Pusakandja Rocky Balboa ehk Sylvester Stallone’i karakter on ülimalt motiveeritud saavutusele: läbi tohutu võitluse iseendaga, sh väärtuste ja uhkusega, jõuab ilusa lõpuni. Samal ajal kannab ta kapuutsiga dressipluusi, mis näitab ennastsalgavat pühendumist, eemaldatust argielust, kerget protestinooti kodanlikkusele jne. Rocky iseloomuomadusi tunneb ära ka 90ndate hiphop stiilis, kus dressipluusi koht on veelgi märkimisväärsem, või ka 21. sajandi IT-ettevõtete Zuckerbergilikus stereotüübis, mis väljendab sarnast passiivset egoismi ja otsib pusa abil maailma eest peidupaika. Tänapäeval märkab kunstikoolides, teatri- ja näitusesaalides palju kapuutsidega Rockysid, kes vähemasti minu enda näitel, peavad sedasama olelusvõitlust ja unistavad Hollywoodilikust ilusast lõpust.

“Dressipluusiga staadionil või kohvikus kepslemine on tore ja igasugune valgus paistab dressipluusi kandvale inimesele pisut mugavamalt ja sundimatumalt peale.”

Teise näitena Grease´ist, mis oli suurepärane portree toonasest noortemoest ning konkreetselt dressipluusi moodi toomine tundub selle filmi puhul natukene otsitud variant, tooksin John Travolta Danny karakteri võrdluseks tänapäevaga, kus sportliku dressipluusi kandmine on imago ega pruugi ühestki otsast olla sisuliselt seotud isikliku saavutusihaga või mõne muu meelestatusega. Dressipluusiga staadionil või kohvikus kepslemine on tore ja igasugune valgus paistab dressipluusi kandvale inimesele pisut mugavamalt ja sundimatumalt peale kui näiteks pintsakut kandvale inimesele. Kuigi mina olen ikkagi vanamoeline ning usun, et kõik kes kannavad dressipluusi tulevad trennist või lähevad trenni või valmistuvad olümpiaks või millekski muuks. Lõpuks pole pusa kandmise eesmärk oluline ning loeb ikkagi toote mugavus ja vastupidavus, just nagu Russellite pere seda kunagi mõtles, ning nagu tänapäevastele antisportlastest pusakandjatele võiks meeldida – pusade kandmisel pole tähtis võit, vaid osavõtt.

Ellen Richardi tootevalikust leiad kahe peaauguga DORA pusad, mida saad kanda mitmeti ja hooajast hooaega. Muideks, DORA nimi tuli Dora Maar’ist, kunagisest sürrealistlikust kunstnikust ja Picasso muusast. Tundsime, et taolise kerge nihestusega pusale sobib DORA nimeks väga hästi. DORA on valmistatud bambuse ja puuvilla kangast ning õmmeldud käsitööna Eestis.